Voluntariatul – Legislaţie, Comunicare şi PR

Centrul de Cercetare şi Comunicare Interculturală (CCCI) a organizat în prima parte a anului 2016 două workshopuri gratuite cu tema: Voluntariatul – Legislaţie, Comunicare şi PR, care au fost concepute din două perspective:

  • pentru informarea persoanelor dornice să devină voluntari;

  • pentru informarea ONG-urilor interesate să folosească voluntari în proiectele desfășurate.

Prezentările au fost susținute de dr. Florentina Popa, specialist în comunicare, preşedinte CCCI, şi Lect.dr. Roxana Prisacariu, jurist, președinte executiv CCCI.

Pe 28 februarie 2016 s-a desfășurat primul workshop la Colegiul Național Iași, organizat împreună cu Fundația Noi orizonturi, Clubul Impact, coordonator Camelia Elena Chihăroi. În cadrul atelierului trainerii CCCI au vorbit despre importanța voluntariatului, oportunitățile de care se poate bucura un voluntar și ce poate învăța din implicarea în această activitate extracurriculară. Elevii au fost interesați de temă și unii ne-au împărtășit din experiența lor în acest domeniu.

Al doilea workshop pe aceeași temă s-a adresat celor care utilizează voluntari și a fost organizat pe 19 mai 2016 în colabrare cu Comisia ONG, parte a Consiliului de Dezvoltare Economică şi Socială a Judeţului Iaşi. Workshopul s-a desfășurat la sediul CCCI – Bursa Moldovei, str. Elena Doamna 20-22, Iaşi și au participat membri ai ONG-urilor locale.

Programul workshopului a conținut următoarele subiecte

1. Voluntariatul ca formă de integrare într-o organizaţie

3. Relaţiile publice şi organizaţiile care utilizează voluntari

4. Volunariatul si Legea voluntariatului

5. Voluntariatul – Beneficii și responsabilităţi

6. Reglementări interne şi formulare necesare

CCCI a pus la dispoziția participanţilor pentru a-și consolida cunoștințele acumulate în cadrul workshopului următoarele anexe în format electronic :

1. Legea Voluntariatului

2. Codul muncii

3. Legea securităţii în muncă

4. Regulament intern

5. Fişa de înscriere a voluntarului

6. Registru de evidenţă a voluntarului

7. Contract de voluntariat

8. Fisa voluntarului

9. Acordul părintelui

10. Reguli de protecţie a voluntarului

11. Fisa de activitate a voluntarului