Masa rotunda – repere interculurale

Joi, 23 februarie 2017 s-a desfasurat in Iasi, la Centrul de afaceri Bursa Moldovei, Masa Rotunda „Repere interculturale regionale” organizata de Centrul de Cercetare si Comunicare Interculturala impreuna cu Uniunea Armenilor din Romania, sucursala Iasi si Asociatia Semper Artes.
Masa Rotundă ȋși propune să contribuie la identificarea și ȋmpărtășirea punctelor de interes comun ale cercetătorilor din diverse ramuri interesați de domeniul interculturalității și să pună bazele unei agende publice regionale ȋn același domeniu. Un alt obiectiv al mesei rotunde este consolidarea, ȋn regiunea Moldovei, a Rețelei Interculturale constituite de CCCI ȋn 2014. Reţeaua facilitează comunicarea între cercetătorii din diverse domenii ştiinţifice interesaţi de temele diversităţii culturale şi minorităţilor naţionale prin schimbul de contacte, comunicarea de idei, derularea unor proiecte comune.
La dezbatere au participat cercetatori in domeniile minoritatilor nationale si migratiei, precum si reprezentanti ai comunitatilor etnice din Iasi. Intalnirea a fost prima initiativa independenta de acest gen din regiunea noastra care a adunat in jurul aceleiasi mese cercetatori, membri ai minoritatilor si reprezentanti ai autoritatilor publice. Dezbaterea are meritul de a fi clarificat prin interventiile participantilor vocabularul de baza al domeniului si de a fi creat cadrul pentru ca puncte de vedere diferite sa se faca auzite. Participantii si-au manifestat interesul ca intalniri de acest gen sa continuie pentru a contribui la cunoasterea reciproca a celor interesati de domeniu.
Centrul de cercetare şi comunicare interculturală este un centru nonpartizan de cercetare fundamentală şi factuală ce informează publicul despre faptele, atitudinile şi tendinţele care configurează România, mai ales sub aspectul diversităţii culturale. Fructificând experienţa în cercetarea socio-umană interdisciplinară a membrilor şi colaboratorilor săi, Centrul realizează cercetări juridice, analize de conţinut media şi alte cercetări sociale teoretice şi empirice.